Vastenbrief 2021 kardinaal Eijk

Kardinaal Eijk heeft een Vastenbrief gepubliceerd bij gelegenheid van het begin van de Veertigdagentijd. De brief draagt de titel ‘Tijd om het anker van de ziel uit te werpen’. Hieronder een kort fragment:

“In deze onwerkelijke, want bizarre, werkelijkheid (lees: coronapandemie) begint met Aswoensdag de Veertigdagentijd waarin wij ons voorbereiden op het hoogfeest van Pasen. Van oudsher vraagt de Veertigdagentijd ons om innerlijk ‘voor anker te gaan’, dat wil zeggen: het is een periode van verstilling, bezinning en onthouding. Onthouding kan in de huidige omstandigheden een overbodige oproep lijken: we leven immers in een tijd waarin we ons al van zoveel dingen moeten onthouden: het (openbare) leven ligt grotendeels stil (……)

Het is goed om ons te realiseren dat wie in de Veertigdagentijd innerlijk ‘voor anker gaat’, niet alleen kiest voor een periode van verstilling maar met dat anker ook zijn hoop vestigt. Het anker is immers het christelijke symbool van de hoop en onze hoop is gevestigd op de Heer: “De hoop is het veilige en vaste anker van onze ziel. Zij dringt door binnen het heiligdom, waar Jezus voor ons als voorloper is binnengegaan …” (Hebr. 6,19-20).

Voor de volledige brief klikt u: Vastenbrief